M

Migdałowe ciasto z czekoladą – bez mąki, bez tłuszczu, bez glutenu

Dodaj do Ulubionych

Migdałowe ciasto z czekoladą – bez mąki, bez tłuszczu, bez glutenu. A mimo to wyjątkowo mięciutkie, puszyste (pomimo opadnięcia) a na dodatek PYSZNE. Każdy kto spróbował, mlaskał z zadowolenia i nie wierzył, że ciasto jest bez mąki i bez tłuszczu. Mąkę zastępują tutaj mielone migdały, które nadają ciastu migdałowy smak. Polecam wszystkim. Nie tylko tym, którzy są na różnych dietach 🙂

Składniki:

  • 4 jaja
  • 40 g czekolady gorzkiej (72 % kakao)
  • 175 g cukru
  • 150 g zmielonych migdałów + ew.do obsypania foremki
  • szczypta soli
  • odrobina masła do wysmarowania formy

 

Przygotowanie:

Jaja powinny mieć temperaturę pokojową (wyciągnąć z lodówki na 4 godziny przed przygotowaniem ciasta lub najlepiej noc wcześniej).
Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół).
Formę na babkę o średnicy ok. 23 cm wysmarować cienką warstwą masła i obsypać zmielonymi migdałami. Nadmiar strzepnąć.
Białka oddzielić od żółtek.
Do misy miksera wrzucić żółtka oraz dodać połowę ilości cukru (85 g). Miksować do momentu uzyskania puszystej, jasnej masy.
Czekoladę drobno posiekać, ale pozostawiając małe kawałeczki. Wrzucić do ubitych żółtek. Wymieszać.

W drugiej misce ubić białka na sztywną, lśniącą masę ze szczyptą soli, dodając resztę cukru w połowie ubijania.
Ubite białka bardzo delikatnie wmieszać łyżką do żółtek (w połowie dodawania białek, stopniowo dodawać zmielone orzechy).

Gotową masę przełożyć do foremki. Uderzyć spodem foremki kilka razy o blat (aby ciasto się równomiernie rozłożyło i zlikwidowały się przestrzenie z powietrzem. W przeciwnym wypadku ciasto podczas pieczenia może gwałtownie opaść).
Wstawić do nagrzanego pieca.
Piec 30-40 minut do momentu, aż ciasto będzie sprężyste.
Ciasto wyciągnąć z foremki dopiero po ostudzeniu.

Można polać polewą czekoladową (rozpuścić w kąpieli wodnej 50 g czekolady gorzkiej i 50 g czekolady mlecznej z odrobiną mleka – gdyby polewa się nagle zamieniła w proszek po dolaniu mleka, nie przejmować się – dolać go więcej).

Jeśli ciasto planujemy od razu zjeść można posypać chrupiącą granolą (na drugi dzień granola zmięknie).

migdalowe-ciasto-bez-maki-bez-tluszczu-bez-glutenu

migdalowe-ciasto-bez-maki-bez-tluszczu-bez-glutenu2

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.
Loading...
  1. Agnieszka says:

    Smaczne ale pomimo jajek w temperaturze pokojowej oraz uderzania foremką ciasto niestety znacznie opadło.
    No i jeśli chodzi o cukier to dałabym o połowę mniej – ale to oczywiście kwestia indywidualna 🙂
    Dla mnie i moich gości ciasto okazało się zdecydowanie za słodkie.

Dodaj komentarz