S

Spaghetti z pesto pietruszkowym i parmezanem

Dodaj do Ulubionych

Spaghetti z pietruszkowym pesto domowej roboty, posypane parmezanem to kolejna moja propozycja na zdrowy obiad. Jeśli dodatkowo zamienimy zwykły makaron spaghetti na makaron pełnoziarnisty, to jeszcze bardziej na tym zyskamy. Danie jest sycące, pyszne i na dodatek zdrowe! Pietruszka jest bogactwem witamin, m.in. witamin C. Jedna łyżka natki pietruszki to dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na tę witaminę. Poza tym natka pietruszki pozytywnie wpływa na proces trawienia. A orzechy nerkowca, które są w składzie pesto pietruszkowego – regulują poziom cukru we krwi, pobudzają pracę mózgu, łagodzą stany depresyjne. Zawierają dużo białka oraz wiele witamin (z grupy B, potas, żelazo, cynk, wapń, magnez, kwas foliowy).

Spaghetti z pesto pietruszkowym i parmezanem polecam na szybki, prosty i sycący obiad.

Składniki:

(1 porcja)

  • 1 porcja makaronu spaghetti (najlepiej pełnoziarnistego)
  • 3 czubate łyżeczki pesto pietruszkowego domowej roboty
  • odrobina startego parmezanu (lub innego sera żółtego)
  • sól

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Odcedzić.

Do garnka z makaronem włożyć pesto pietruszkowe i dobrze wymieszać.
Wyłożyć na talerz. Posypać parmezanem. Od razu podawać.

spaghetti-z-pesto-pietruszkowym

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.
Loading...

Dodaj komentarz